Nationellt i Sverige har vi Brottsbalkens Om brott mot frihet och frid BrB 4 kap. 1a§ att stödja oss på i utövandet när vi arbetar för att minska trafficking.
Så sent som år 2002 blev människohandel för sexuella ändamål ett brott i Sverige. År 2004 lades det till i paragrafen om exempelvis tvångsarbete och handel med organ. 2010 tillkom det en ny paragraf där kontrollrekvisitet togs bort. 2018 antogs en reviderad paragraf om människohandel och en helt ny paragraf om människoexploatering.
2009 anförde socialdemokraternas Carina Hägg en interpellationsdebatt angående ratificering av Europarådets konvention mot trafficking, benämnd ”Convention on action against Trafficking in Human Beings” och Sverige har reserverat sig mot en eller flera artiklar i konventionen. Konventionens främsta syfte är att ge offren rätt till att bli identifierade som offer, att bli skyddade och få stöd, att bli givna en tid av återhämtning och reflektion under en period av 30 dagar, att bli garanterade förnyelsebara uppehållstillstånd och att få kompensation för sina skador.
Sverige har tidigt varit en föregångare i kampen mot trafficking genom att tidigt införa lagar som kriminaliserar människohandel samt identifiera människohandel som ett brott.