I Sverige samarbetar 6 myndigheter för att stoppa trafficking enligt Nationellt metodstödsteam (NMT) som drivs av Jämställdhetsmyndigheten. De involverade myndigheterna som ingår enligt den länkande hemsidan är den tidigare nämnda Jämställdhetsmyndigheten, Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsmiljöverket. Man har även nära samarbeten med Östersjöstaternas råd (CBSS) och Plattformen Civila Sverige mot människohandel, samt Mika- och KAST-mottagningarna i Stockholm och Göteborg och Evonhuset i Malmö.
Hos Nationellt metodstödsteam använder man sig av regionkoordinatörer mot prostitution och människohandel och dessa finns i fyra av Sveriges regioner: region Bergslagen, Mitt, Nord, Stockholm, Syd, Väst och Öst.
Enligt sajten tar man även hjälp av sociala myndigheter ute i kommunerna för att tidigt uppdaga trafficking.
På Migrationsverkets hemsida:https://www.migrationsverket.se/ : ber man gode män vara observanta för att tidigt uppdaga om barn är utsatta för människohandel eller trafficking av olika slag – man listar till och med i en specifik skrivelse tecken hos potentiella offer som kan tyda på att dessa är utsatta för trafficking samt vad man bör göra om man misstänker att någon man är god man för är utsatt för den.
Man verkar på Migrationsverket, om man ser till deras skrivelse riktade till godemän, mest av allt vara fokuserad på barn som möjligen kan vara utsatta för trafficking, men i korta textstycken om ämnet i övrigt framgår även exploatering av vuxna kvinnor och män som möjliga ärenden att ta hänsyn till.
Enligt Migrationsverket har traffickingoffer rätt till asyl, vilket är i direkt enlighet med Europarådets konvention mot trafficking.